donderdag 30 juni 2016

De puzzel der puzzels

Het is de vooravond van juli, en dat betekent dat de mooiste weken van het jaar voor de deur staan: de Tour de France barst weer los! Ik verheug me al tijden (om en nabij de 49 weken, zeg maar) op de eindeloze middagen Franse landschappen op tv, met daarin een dicht opeengepakt peloton wielrenners dat de ene kilometer na de andere onder de wielen door ziet gaan. Ik kijk ernaar uit de klassementen weer bij te houden, te zien hoe de rangschikking van een secondespel in een slagveld verandert als het hooggebergte eenmaal wordt aangedaan. Ook heb ik weer zin om allerhande clichés en trivia naar de tv te roepen — “De achterdeur staat wagenwijd open!” “Tom Dumoulin, overigens géén familie van Samuel Dumoulin! Net zoals Daniel Martin géén familie is van Tony Martin, en Sam Bennett en George Bennett níet verwant zijn aan elkaar! Gorka Izagirre en Jon Izagirre dan weer wel, dat zijn broers! Oh, en wist je dat voor Française des Jeux zowel een Pinot als een Pineau rijdt?!). Maar om optimaal van deze heerlijke weken te genieten moet er één monsterklus vooraf geklaard worden: de puzzel der puzzels dient gelegd te worden.

De puzzel der puzzels? Jazeker. Sinds een aantal jaar doe ik mee aan de Tour Toto van de Trouw redactie. Het systeem is simpel: je krijgt een overzicht van alle ploegen, met per ploeg de renners genummerd van 1 (de kopman) tot en met 9. Je stelt nu een eigen ploeg samen waarbij je voor elke positie één renner selecteert — en als nr. 10 mag je een extra kopman kiezen. Uit elke ploeg mag je maximaal één renner selecteren. Dit betekent dat wanneer je Froome (nr. 1, Sky) selecteert, je automatisch niet meer voor andere Sky-renners mag kiezen zoals bijvoorbeeld Poels (nr. 6, Sky). En als je Poels wel op je lijst zet (en Froome dus niet opneemt), dan zijn andere nummers 6 als Majka (nr. 6, Tinkoff), Nibali (nr. 6, Astana) en Langeveld (nr. 6, Cannondale) ineens verboden terrein.

De dagen voorafgaand aan le Grand Départ ben ik dus druk met deze puzzel der puzzels. Ik maak ontelbare afwegingen: kies ik op nr. 4 voor Daniel Martin of toch voor Dumoulin? Of wil ik toch Kittel als één van mijn twee kopmannen, waardoor Martin onbereikbaar wordt? Maar ja, zal Dumoulin wel voor veel punten zorgen of zal hij meer op de achtergrond treden omdat zijn focus nu bij de Olympische Spelen ligt? Wat zei hij nou laatst in een interview daarover? En hoeveel punten zal Kittel nu helemaal opleveren — zijn er wel zoveel sprintetappes waarin hij toe kan slaan? En op de nr. 3 loop ik inmiddels behoorlijk vast… Nederlands kampioen Groenewegen is geen optie meer sinds ik eerder vandaag las dat hij last van buikgriep heeft. Durbridge dan maar? De nr. 18 van Parijs-Roubaix, en vrij recent nog als derde geëindigd in de eerste etappe van de Ronde van Zwitserland? Dat zijn nou ook geen palmares om echt op af te gaan. Je merkt het al: hoe langer ik puzzel, hoe meer vraagtekens er ontstaan.

Maar het is weer gelukt! Ook dit jaar heb ik een uitgebalanceerd team dat kan klimmen, sprinten, en aanvallen. Zodoende heb ik in elke etappe belang en heb ik een vat vol trivia om uit te tappen als de tv eenmaal aanstaat en de geschoren mannenbenen voorbij schieten — “Navardauskas! Die zit in mijn team! Dit jaar nog 41e in Milaan-San Remo. Een zekerheidje dus. Hup Ramūnas!”.

Voor de liefhebber: hieronder mijn team. Behalve eerder behaalde resultaten (allesbehalve een garantie) laat ik ook altijd meespelen of ik de renner in kwestie leuk vind en neem ik, heerlijk chauvinistisch, ook altijd minimaal één Nederlander mee. Daarnaast is het natuurlijk de sport om één of meerdere verrassende namen op je lijst te zetten, zodat jij al enige (of tenminste als één van de weinigen) de punten van die dag pakt, mocht jouw renner verrassen. De naamgever van de ploeg, Ted King, doet helaas zelf niet mee dit jaar. (Overigens géén familie van Ben King! Die dit jaar ook niet op de deelnemerslijst staat!)

Team TED KING
1 Froome SKY
2 Albasini ORC
3 Degenkolb GIA
4 Lindeman LOJ
5 Gallopin LOT
6 Majka TIN
7 Navardauskas CAN
8 Pozzovivo AG2
9 Van Avermaet BMC
10 Kittel QST

En samen met Peter doe ik nog mee met de volgende selectie:

Team SKYFALL
1 Quintana MOV
2 Cancellara TRE
3 Boasson Hagen DIM
4 Dumoulin GIA
5 Tony Martin QST
6 Poels SKY
7 Sagan TIN
8 L.L. Sanchez AST
9 Van Avermaet BMC
10 Pinot FDJ

Flink wat namen om de komende weken op te letten dus. En dat betekent dat de hectiek niet alleen losbarst in het circus dat de Tour heet, maar ook bij mij thuis. Niet alleen moet ik dagelijks alle uitslagen en klassementen bijhouden, ook moet ik via allerlei kanalen up to date blijven wat betreft de gezondheid van mijn paradepaardjes. Zijn de renners nog fit? Zien ze kansen in de komende etappe(s)? Gaan ze Parijs überhaupt halen? (Voor elke renner die Parijs haalt, krijg je een bonus in de toto). Ik maak me op voor drie weken topsport — zowel in Frankrijk als thuis op de bank.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten